What´s your story

I fredags fick jag möjlighet att medverka på NPS eventet “What´s your story”. Eventet hölls på Fotografisk som var den sista anhalten på turnén som Nikon Nordic ordnade, de tidigare platserna var Tallin, Helsingfors, Oslo samt Köpenhamn.

Det var väldigt roligt att få möjlighet att träffa så många av det fotografer man lärt känna genom åren, större delen av tiden då scenen var tom spenderade jag med att prata med bekanta fotografer från hela regionen.

10:00-10:30
Kampen med att få en bra plats inför de kommande föreläsningarna var första prioritet då dörrarna öppnades, det hela slutade med sittplatser på andra raden. Därefter gällde det att se till att markera sin plats som ockuperad vilket gjordes med en vattenflaska. Det är tur man bor i Sverige där alla vet att platsen därmed är upptagen.
10:30-11:00
En halvtimmes genomgång av de nya tekniska lösningarna som har arbetats in i Nikons nya kameror D800 och D4. Inte speciellt mycket nytt för mina öron eller ögon då jag har spenderat på tok för många timmar på nätet och läst de tekniska specifikationerna både en och tjugo gånger.
11:00-11:30
Denna första paus så ställdes siktet in på den mat som serverades, det blev även en koppar utsökt kaffe. Därefter blev det mingel och skitsnack, jag är förvånad över hur många man har lärt känna genom åren och det är först vid denna sortens event som man verkligen märker det.
11:30-12:15
Apple höll en genomgång av deras nya programvara, även om jag inte har något intresse av filmning så fann jag det intressant och kul att få en inblick i de kreativa möjligheterna som idag finns för filmare. Då det tyvärr kastas in en filmfunktion i de flesta kameror idag så kan det vara bra att veta vilka möjligheter som finns om man en dag kan få användning av det hela.
12:30-13:15
Adobe gick genom sin nya programvara och visade lite som ska komma att släppas den närmaste tiden. Jag är dock glad att jag är så pass konservativ i mitt redigerande att det nylanserade Lightroom 4 duger mer än väl räcker för mitt fotograferande.
13:15-14:00
Mer kaffe och slutligen vågade jag mig fram till Robban på NPS för att lyfta upp Nikons nya flaggskepp för att klämma och känna. Jag älskade den känsla av gerdigitet som D4:an avger, den är verkligen ett instrument som man kan arbeta med och säkerligen använda som en hammare om det nu skulle behöva! Det som jag la min tid på var att känna av hur de nya ergonomiska aspekterna är, Nikon D3s har aldrig riktigt legat rätt i mina händer. Dessutom så saknar D3s:en en fokusväljare vid vertikalfotografering. För mig så är D4:an helt klart ett stort steg fram på den ergonomiska fronten, om det finns det ingen tvekan. Därmed är man nu ett steg närmare ett beslut om ett framtida inköp skall ske eller ej.
14:00-14:45
Nu kommer vi äntligen till den biten av dagen som gjorde det värt att ta ledigt från arbetet! Först ut var Bill Frankes som under sin föreläsning la stor tyngd på just filmning och dess möjligheter samt arbetet med dagens digitala tidningar samt deras krav på dagens fotografer. Tyvärr återgav han inte hur D4:an ha underlättat hans arbete som sportfotograf där han jobbar mot allt kortare deadlines. Den absolut mest intressanta biten av Bills föreläsning var när man fick se en “bakom scenen” film från när han skapade Lisa Miskovsky musikvideo.
15:30-16:15 (Vilket blev 15:30-17:00)
Då var det tid för grande finali, Joe McNally! Första gången jag närvarade på ett event med Joe var på Norska ambassaden för ett par år sedan, det märks att han verkligen har utvecklats som föreläsare sedan dess. Inte det att han var dålig tidigare utan bara hur fantastisk han är idag! Det är väldigt svårt att återge hur pass väl Joe har publiken i ett järngrepp, han lyckas verkligen förmedla att det spelar ingen roll vilken kamera man har. Det är fotografen som skapar bilderna men det är mycket mycket lättare idag än i början av hans karriär. Joe tog oss genom ett flertal av hans olika uppdrag som han har haft genom åren och även hur han har lärt sig av sina misstag.
Joe var väldigt lyrisk över D4:an egenskaper att återge hudtoner på ett helt nytt sätt för honom och han valde att försöka pressa sig själv samt D4:an till den yttersta gränsen. Därför spenderade han tid med dels att låta D4:an jobba i den mörkaste till den ljusaste miljön, summeringsmässigt så anser han att D4:an levererar till 100%.
Efter föreläsningarna drog jag tillsammans med ett gäng från Nikonforum.se till Beefeater vid slussen för att sitta ner ett par timmar för att äta gott och ljuga samt skryta som vanligt. Jag kan avsluta med att hela dagen verkligen var riktigt riktigt lyckad både med hänseende till föreläsningarna men även nöjet att umgås med bekanta fotografer.

There are no comments